lauantai 8. helmikuuta 2014

Alkon käsityöläisoluet: Panimo Hiisi Pläkki ja Pyynikin Käsityöläispanimon Presidenttisahti




Perjantai-iltaa on hyvä mukavaa viettää suomalaisen käsityöläisoluen kera. Lasiin valikoituivat ensimmäisinä mielenkiintoinen Jyväskylästä kotoisin oleva Pläkki, tyyliltään Black IPA, sekä Pyynikin käsityöläispanimon sahti. Kumpaakaan oluttyyliä en ole ennen maistanut, joten en juuri tiennyt mitä odottaa.

Black IPA on sekoitus ikäänkuin Stouttia ja Indian Pale Alea - paahteista tummaa mallasta yhdistetään "normaalia" suurempaan humalan määrään. Sahti on puolestaan tehty perinteisesti oluen teosta poiketen siten, että vierrettä ei keitetä, eikä sitä yleensä humaloida. Mausteena saatetaan käyttää kuitenkin esim. katajanmarjoja. "Aito sahti" on tuoretuote (säilyy muutaman viikon), ja sitä on säilytettävä kylmässä. Pyynikin Sahtia on hieman kehitelty perinteisestä sahdista poiketen siten, että sitä on humaloitu ja koska Alkoissa ei ole mahdollisuutta kylmäsäilytykseen, on pulloista poistettu esim. happea ja sahtia keitetty. 

Ensimmäisenä siis Pläkki.. 6,5%, suositellaan nauttimaan 8-12 asteisena.


Arvio:


Keskiasteinen sihahdus. Todella komeasti vaahtoavaa olutta kaatuu lasiin. Jopa stouttimainen, tosin hieman vaaleampi pienikuplainen vaahto, joka laskeutuu lopulta n. puolen sormen paksuiseksi. Mustaa on, kuten nimikin antaa olettaa. Aavistus punerrusta kynttilää vasten peilaillessa. Tuoksussa nousee stouttimaista paahteista kahvia esiin. Heti kaadettuna tuoksussa selkeästi kuitenkin mukana humalan hedelmäinen tuoksu. Vaahdon laskeuduttua havuisuutta, pientä pihkamaista tuoksua.




Mausta huomaa, ettei todellakaan juoda stouttia. Alkumausssa selkeästi ipamainen fiilis - makea, hedemäinen humala. Maku muuttuu  jäkimaultaan stouttimaiseksi, tosin hieman laimeana. Etiketissäkin sanotaan, että pehmeän paahteinen ja avokätisesti humaloitu olut, jossa paahteisuus kohdallaan - olen kyllä tästä samaa mieltä. Jos vertaa aivan joihinkin huippuoluisiin, niin tästä puuttuu kuitenkin ehkä se jokin, joka jäisi erityisesti mieleen. Paahteisen greippinen jälkimaku loppuu aika nopeasti, suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen. Hiilihappoisuus on keskiasteisen ja voimakkaan välissä.

Ei tässä kuitenkaan mitään valittamista ole, melkoisen onnistunut olut. Pitäisi olla Black Ipoja maistettuna, jotta voisi verrata, miten tämä kategorian sisällä sijoittuu. Olut sopii kuitenkin tämän hetken olutmakuuni melkoisen hyvin (IPAt + Imperial Stoutit..), joten iloissaan tätä maistelee.

PISTEET: 37/50 ( 7 - 4 - 8 - 3 - 15 )

 

Toisena lasiin asteli mielenkiintoinen sahti.. 

 

Arvio:

Sahtineitsyys menee Presidenttisahdin merkeissä. En juuri tiedä, mitä odottaa. Prosentteja tässä tuotoksessa on 9,5%, joten melko tuhtia tavaraa on. Kehotetaan juomaan siten, että "muistelee muinaisia".



Avatessa pieni, lähes olematon sihahdus. Sameaa, punertavan ruskeaa sahtia kaatuu hiivoineen päivineen lasiin. Vaahdoton.  Imelä tuoksu, banaania messissä. Jotenkin tuoksusta tulee etäisesti mieleen hammaslääkärissä käytetty puudutusaine. 




Makeaa, hieman toffeista sahtia. Katajanmarjaa en tästä erota. Lievä humalan raikkaus puskee ajoittain makeuden läpi. Jättää hieman karvaan jälkimaun suuhun. En oikein tiedä, mitä mieltä tästä olen. Ei tämä nyt pahaakaan ole, muttei mitenkään maistuvaakaan. Tuskin ostaisin toista pulloa. 

Päätän jättää tämän arvoimatta, koska en ole aikaisemmin sahteja maistanut, eikä tätä voi verrata oikein olueenkaan. Pitänee suunnata joskus sahtitiloille maistelemaan, jotta joskus sitten tietää, mistä puhuu.
Mainittakoon, että koko pulloa en kyennyt juomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti