lauantai 1. helmikuuta 2014

De Molen Hel & Verdoemenis

 Esittely


De Molenin panimo on kotoisin Hollannista. Hollantilainen Menno Olivier aloitti ensin täysin kotipanijana, mutta siirtyi lopulta harrastuksen tasolta maailmanlaajuiseen olutmyyntiin ja perusti kyseisen panimon. De Molenin tuotteet ovat erittäin arvostettuja ja suosittuja, epäilijät voivat katsoa oluiden arvosanoja vaikkapa ratebeer.com:sta. Lisää tietoa panimosta löytyy täältä.

En ole ennen maistanut kyseisen panimon oluita, mutta erinomaisen maineen johdosta ajattelin hankkia muutamia panimon tuotteita ulkomailta, joista arvoin nyt Hel & Verdoemenis -oluen, joka on tyyliltään Imperial Stout. Odotukset ovat korkealla, onhan IS yksi lempioluttyyleistäni.

0,33L. 10%. Maltaat: Pale, Brown, Chocolate, Roasted and Caramel. Humalat: Premiant and Saaz. Tähän kylkeen panimon mystinen hiiva.  Pullotettu marraskuun 2013 alussa, joten nuorta olutta on vielä. Etiketissä kehotetaan nauttimaan olut 25 vuoden sisällä valmistuksesta joten saapa nähdä, miltä noin kolmekuukautinen olut maistuukaan.

Speksejä: EBC:  297, EBU: 102, suositeltu nautintolämpötila: 10 astetta. "Enjoy within 25 years" ;)

Arvio:


Erittäin lievä sihahdus avatessa. Ronskistikin kaadettuna vain pieni vaahto, joka katoaa hyvin pian. Tumman ruskeaa, aavistuksen verran punertavaa olutta, joka on jopa paksumpaa, kuin Nognen Dark Horizon. Tuoksussa hämäävästi hieman portermaisuutta, seassa on kuitenkin paahteisen karu tuoksu, jossa on myös ripaus humalaa.


Maku kertoo, että nyt juodaan imperial stouttia. Erittäin matalahiilihappoinen ja jäkimaultaan karvaan paahteinen olut. Suutuntumaltaan täyteläistä, ripaus jopa liköörimäisyyttä. Alussa maistuu myös tummansuklainen makeus. Jälkimaku on pitkä kuin elämä, ja pienen odottelun jälkeen voi kielellä havaita hieman Saaz -humalan piirteitä.
Alkoholi lämmittää loppumaussa uskomattoman vähän ottaen huomioon, että nyt juodaan 10% tavaraa. Lämmitessään lasissa, tulee makuun mukaan myös kuivattujen hedelmien makeutta.

Tämä on hyvä imperial stout, mutta odotin ehkä kaiken hehkutuksen perusteella hieman enemmän. Haluan uskoa, että nauttimani yksilö on vielä niin nuori, ettei se anna riittävästi tälle oluelle oikeutta. Varastosta löytyy vielä tämän oluen "Wild Turkey" -versio, joka saakin nyt jäädä rauhassa odottelemaan ja ikääntymään.

PISTEEET: 40/50 ( 8 - 4 - 8 - 4 - 16 )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti