perjantai 3. tammikuuta 2014

Hyvien saunaoluiden perässä: Keisari 66 American Pale Ale

Esittely


Keisari 66 American Pale Ale, eli tuttavallisimmin APA, on Nokian Panimon tekemä suodattamaton pintahiivaolut. Tämä vuonna 1991 perustettu panimo on tehnyt monia oluita, jotka ovat aiemmin ainakin osittain hukkuneet suuren massan joukkoon. Kuitenkin vuoden 2013 keväällä panimolta pamahti tämä kesäinen janonsammuttaja, joka löi itsensä läpi ja vei mm. Olutoppaan toukokuun 2013 "Kuukauden olut" -tittelin. Oluen alkoholipitoisuus sattuu sopivasti olemaan III-oluen luokkaa (4,2%), joten tätä olutta saa ostettua kaikista hyvinvarustelluista maitokaupoista. 

Oluessa on käytetty mm. amerikkalaista cascade-humalaa ja erilaisia katkerohumalia, jotka ainakin myyjän mukaan karkottavat osan pelkkien kapeakatseisten "viinalagereiden" lipittäjistä, mutta vetävät puoleensa "oikeasta" oluesta tykkääviä.  Olut on nimetty USA:n road 66:n mukaan, sillä se "avaa tien oluiden moderniin maailmaan, jossa korostuvat ennakkoluulottomat ja rohkeat maut."

Itse en ole kuitenkaan tähän tuotteeseen vielä tutustunut, ja päätinkin mennä mielenkiinnosta käymään panimon omalla "tehtaanmyymälällä" Nokian Keisarikioskioskilla, joka sattuu sijaitsemaan melko lähellä nykyistä majapaikkaani. Ainakin blogin pitäjän kokemus kioskista oli hyvä [kiitos kantoavusta avuliaalle myyjälle :)]. Hintaa kyseisellä oluella oli kioskilla 2,40€ (0,5L tölkki).

Arvio

PE (parasta ennen) 7/14, eli kyseessä on melkoisen tuore tuote (päiväys merkataan ilmeisesti noin puoli vuotta tölkittämiseshetkestä eteenpäin). Tuoreus on siis hyvä juttu oluelle, jossa humalapitoisuuden on tarkoitus olla "se juju". Olut jääkaappikylmänä Keisarin komeaan tuoppiin. Tumman oranssi, samea olut kaatuu lasiin. Hiivan sameus näkyy, ja jopa tuopin pohjalla on hieman hiivaa - tästä kotipanija tykkää. 
 


Tuoksussa hedelmää ja raikasta sirtusta. Otan jo ensimmäisen siemauksen ennen kuin edes tajuan. Humala potkaisee alussa ja kestää jälkimaussa keskipitkään. Myös sitruksisuutta maussa. Melko kirpsakan voimakas hapokkuus. Vaahto pienenee pikkuhiljaa pinnalta, pysyen kuitenkin pienenä kattona koko ajan. Suutuntumaltaan melkoisen kevyt.

Raikas janonsammuttaja, mutta ei siis mikään varsinainen nautiskeluolut, vaikka tuskin sitä tässä on haettukaan. Mukavaa, että tämän tyyppinen olut on saatavissa maitokaupoista kohtuulliseen hintaan.  

PISTEET: 34/50 (7 - 3 - 7 - 3 - 14)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti