perjantai 10. tammikuuta 2014

Olutarvio: Nøgne Ø Dark Horizon 4. edition

Esittely


Kyseessä on (jälleen) Norjasta kotoisin olevan Nøgne Ø:n yksi lippulaivatuotteista, nimittäin Dark Horizon 4, tyyliltään Imperial Stout. En ole maistanut aikaisempia (1/2/3) tuotoksia, mutta arvioista päätellen ensimmäinen versio oli loistava, kaksi seuraavaa ei niinkään, mutta tämä neljäs olisi taas ainakin ensimmäisen tasolla, ellei jopa ylikin. Olut on pakattu tyylikkääseen kolmionmuotoiseen lahjapakkaukseen, pullon ollessa vielä punaiseen paperiin käärittynä - tämä herättää jo ainakin kiinnostusta. Paketin kyljessä kerrotaan oluessa olevan ainakin kahvia ja erityistä Muscovado -sokereita.

0,25l lahjapullo. Pantu 22.8.2012, "parasta-ennen" 22.8.2023. Hintaa kyseisellä tuotoksella on monopolissamme tällähetkellä n. 12€ ja prosentteja 16% - voi kuullostaa hullulta, mutta lukekaa toki mietteeni.


Arvio:

Olut huoneenlämmöstä n. tunniksi jääkaappiin. Pieni sihahdus avatessa höyryineen. Mustaa, lähinnä 5-40W tyyppistä öljyä valuu digestiiviin. Edes kynttilän valo ei läpäise tätä tuotosta. Muodostaa ronskisti kaadettaessa hieman miellyttävää, ruskeaa vaahtoa, joka kuitenkin hetken odottelun jälkeen katoaa. Jättää kuitenkin lasia käännellessä hieman pitsiä reunoille. Tuoksussa tulee aluksi mieleen tumma kahvi ja makea mallas. Tuo mieleeni n. 5v Huvilan Stoutin, jota joulukuussa Pikkulinnussa maistelin.



Alussa maltaan makeutta, joka sittemmin muuttuu kahviseksi ja jopa espressomaiseksi. Mieto, juuri tähän oluttyyliin sopiva hiilihapokkuus. Istun kynttilän valossa kahden tämän oluen kanssa, ja nautin tätä pikkuhiljaa - tämän kanssa ei halua kiirehtiä. Loistavan täyteläinen suutuntuma. Katkeruutta ei juuri tule esille, jotain pientä hedelmäisyyttä on kuitenkin havaittavissa. Ajoittain jopa siirappimaista makeutta, joka kuitenkin aina kääntyy loppua kohden kahvisen paahteiseksi, mutta kuitenkin myös pehmeäksi.

Otan oluen kaveriksi muutaman palan tummaa suklaata ja totean, että nämä kaksi on kuin luotu toisilleen. Maustakin tulee mieleen mainitsemani Huvilan Stout kuitenkin siten, että tässä on myös hiilihappoisuutta, pientä vaahtoa ja uskomatonta kahvisuuttakin mukana - ja kaikki tämä oluen ollessa vasta n. 1,5v. Pullon pohjalle jää kaadettaessa Rochefortmaiset hiivakököt - tästä(kin) plussaa, koska oluen raaka-aineet tulee sopivissa määrin olla esillä.

Kun tykkää kahvista ja muutenkin tämän tyylin oluista, ei voi kuin ihmetellä kuinka loistavan fiiliksen tämä olut saa aikaan. Onneksi näitä on 2 kpl kellarissa, niin voi kypsytellä olemattomiin tämän pienen alkoholin poltteen, joka iskee jonkin verran loppumaussa. Voi olla, että näitä tulee haettua vielä jopa yksi lisääkin, hinnasta huolimatta. 

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös tämä. On arvion aika.Uskomaton olut.

PISTEET: 46/50 (9 - 4 - 9 - 5 - 19)

 

 

Hyvä olut on elämys. Sen kanssa ei halua kiirehtiä. Sen kanssa viihtyy vaikka perjantai-iltana yksin kynttilöiden valossa, hiljaisuudessa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti