keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Ensimmäinen reittaus: Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas

Ihan ensimmäisenä täytyy sanoa, että tulen käyttämään arvioinnissani Olutoppaan mukaista arviointia, jossa juoma saa siis pisteitä seuraavilta osa-alueilta: 

-----------------------------------------------------------

Ulkonäkö (1–5 pistettä)


Maku (1–10 pistettä)


Suutuntuma (1–5 pistettä)


Yleisvaikutelma (1–20 pistettä)


--> Yhteispisteet (5–50 pistettä) 

Sitä, miten pisteet omassa kategoriassaan rakentuvat, löytyy ko. Olutoppaan hyperlinkistä.

----------------------------------------------------------- 

  Noniin, sitten sen oluen pariin!

Esittely

Kyseessä on  Kööpenhaminalaisesta, Mikkellerin panimosta, syntynsä saanut jouluinen Indian Pale Ale. Raaka-aineina tässä on käytetty Pale- ja melanoidimaltaita, humalina lymyää Colmbus, Amarillo, Centennial sekä Citra. Lisäksi jouluista fiilistä tähän on yritetty tuoda käyttämällä mausteina inkivääriä sekä mäntyä. Katkeroa löytyy 57 EBUn verran alkoholiprosentin ollessa 7,8%. Hintaa oluella on Alkossa 5,29€. Kuullostaa mielenkiintoiselta.

Arvio


Lasiin kaatuu väriltään vaalean oranssia, ei aivan täysin kirkasta, mukavasti vaahtoavaa olutta. Humaloinnista peräisin oleva hedelmäinen tuoksu on miellyttävä. Ensimmäiset makufiilikset ovat IPAmaisen tutut - humalointi kutittaa sopivan karvaasti kielen takaosassa. Ei liikaa, eikä liian vähänkään. Suutuntuma ei mielestäni ole täysin perinteinen IPA, vaan mukana on myös mukavaa raikkautta. Hiilihappoja tässä on makuuni sopivasti.

Vaahto pienenee lopulta sopivaksi, noin 1 cm paksuiseksi katoksi oluen päälle. Lämmitessään ja lasissa pienen pyörittelyn jälkeen humalointi ei puske läheskään yhtä vahvasti kuin alussa, vaan maku iskee enemmän aaltomaisesti kestäen sopivasti myös jälkimaussa. Viimeistään tässä vaiheessa ipamainen fiilis tässä kyllä tulee, ja ipahan tämä onkin. Itse en kuitenkaan tästä mitään erityisen jouluista makua tästä maista. Ennemmin tätä joisin ehkäpä kevään tai alkukesän ensimmäisillä terassikeikoilla. Mielestäni kysessä on kuitenkin ihan hyvää luokkaa oleva IPA.



PISTEET: 36/50 ( 8 + 4 + 7 + 3 + 14)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti