torstai 19. joulukuuta 2013

Plevnan Barley Wine 2012

Esittely


Tampereen helmi: Plevnan panimoravintola (Koskipanimo) tuskin esittelyjä kaipaa. Panimolla on loistavia oluita, joista pulloon on päässyt tällä kertaa Barley Wine, joka on lymynnyt 9 kuukautta sherrytynnyreissä ennen pullotustaan. Tätä herkkua vuodelta 2012 on tarjolla kotiin ostettavaksi vain Arkadian Alkossa, jossa sitäkin kirjoitushetkellä on enää 200 kappaletta. Olut on siis ostohetkellä ollut pullossa ikääntymässä ainakin vuoden päivät. Alkoholia tässä on ilmoitettu olevan 10%

Arvio


Tyylikäs viinipullomainen korkinsuoja sinetillä auki. Lievä sihahdus korkkia avatessa. Tummaa, punertavan ruskeaa, mutta kuitenkin kirkasta olutta kaatuu tulppaanilasiin. Pinnalle muodostuu aluksi erittäin pienikuplainen, noin 2-3 cm vaahto, joka kuitenkin katoaa hetken odottelun jälkeen lähes kokonaan.


Tuoksussa alkuun on erotettavissa voimakas ja houkutteleva sherry. Myös jotain hedelmäistä, ehkä jopa granaattiomenaista raikkautta. Lisäksi hieman jopa lakritsaa. Lämmetessään tuoksussa jotain makeaa, ehkäpä tummaa suklaata sekä viinimarjaa.

Punaviinimäinen suutuntuma, joka on mielestäni myös täyteläinen. Jälkimaku on todella pitkä, tuntuen kielen sivuosissa hieman kuivahkon karhealta, kielen päälliosan ollessa kuitenkin makean tunteen vallassa. Suu kiinni nenän kautta uloshengittäessä, välittää tuo ensimmäinen aivohermomme aivoihin erittäin sherrymäisen fiiliksen. Alkoholi maistuu hiukan, mutta ei ole kuitenkaan hyökkäävä. Lisää pullokypsytystä kehiin vaan, niin eiköhän tämäkin muutu. Pitkään lasissa ollessaan ja hiilihappojen vähetessä muuttuu yhä vain helpommin juotavaksi.

En tiedä johtuuko ajankohdasta, mutta erittäin jouluinen fiilis tästä tulee. Tämä on nimenomaan nautiskeluun tehty olut, joka tuo iloa joulukuun pimeyteen. Ostin näitä kolme kappaletta, joten varastoon jää vielä näitä onnekseni kaksi. Pulloissa on BB (parasta ennen päiväys) 1.1.2015, joten eiköhän tätä pidä uudestaan vuoden päästä maistella. Ehdottomasti maistamisen arvoinen elämys.


PISTEET: 42/50 (9+4+9+4+16)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti