tiistai 31. joulukuuta 2013

Plevnan Siperia

Plevnan panimosta on ollutkin jo juttua Plevnan Barley Winen kohdalla, joten ei siitä sen enempää. On vuorossa kauan odotettu hetki, nimittäin Plevnan Siperian korkkaus. Tätä herkkua oli saatavilla marras-joulukuun välillä Alkoista ympäri Suomen kuitenkin siten, että niitä tehtiin vain noin 11 000 kappaletta. Hintaa oluella oli mielestäni kohtuulliset 4,50 €. Oluet loppuivatkin suuren suosionsa myötä lähes kaikkialta noin kolmessa viikossa. Itse sain ostettua varastooni kypsymään onneksi useamman kappaleen, joista yhden olen korkannut aiemmin.

Kuitenkin näin uuden vuoden vaihteen kunniaksi aion arvoida tämän loistavan oluen ja mikäs siinä, jos tästä vaikka ottaisi perinteen ja arvioisi miten tämä olut vuosien saatossa kehittyy. Kyseinen olut on siis 8% "Imperial Stout" ja ikää sillä on vasta puolisen vuotta. Panimo on laittanut "parasta ennen" päiväykseksi maaliskuun 2017 ja joidenkin puheiden mukaan olut säilyisi jopa kymmenen vuotta. Nyt tämän oluen pariin!

Arvio:

Olut n. 15 C kellarista noin puoleksi tunniksi jääkaappiin. Korkkia avatessa maltillinen sihahdus. Sysimustaa, mutta kuitenkin kirkasta olutta kaatuu digestiivilasiin runsaalla pienikuplaisella ja pitsisellä vaahdolla, joka kuitenkin laskeutuu pienen odottelun jälkeen. Humalien havumetsäinen tuoksu tulee hyvin jopa paksun vaahdon läpi ja saa jo veden kielelle. Tässä oluessa on jopa ripaus talvisodan henkeä.



On se yhtä loistavaa kuin muistinkin. Keskihiilihappoinen olut, jossa aluksi potkaisee humalan hedelmäisyys, joka vaihtuu pian tummansuklaiseen makuun jatkuen pitkänä, paahteisena ja hiukan katkerana jälkimakuna. Kielen etuosassa maistuu myös aluksi jopa makealta. Lasissa pyöritellessä hedelmäisyys korostuu. Suutuntuma on melkoisen täyteläinen, alkoholi maistuu pyörittelyn jälkeen hieman, mutta tämä hävinnee kypsytessään. Tämä olut on kaikkien saamiensa palkintojen arvoinen. Oluen kaveriksi sopisi erittäin hyvin jokin tumma suklaa ja takkatuli.

Eipä tästä(kään) Plevnan tuotteesta mitään sen kummempaa huonoa voi kriittisimmilläänkään keksiä. Paras suomalainen olut, mitä olen maistanut.

 

PISTEET:  45/50 (9-4-9-4-19)

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti